Лістеріоз – це бактерійна інфекція, яка, в основному, викликається бактерією Лістерія (Listeria monocytogenes), яка широко поширена в природі і може бути виявлена в ґрунті, воді, рослинності, фекаліях деяких тварин і може забруднити харчові продуті. У число останніх входять м’ясні напівфабрикати, консервовані і ферментовані м’ясні продукти, сосиски, серделі, паштети; молочні продукти – м’які сири, непастерилізоване молоко, морозиво, готові салати з майонезом – з капусти і моркви, паростків квасолі, а так само свіжі овочі (бактерії потрапляють при використанні гною у вигляді добрива), рибні продукти холодного копчення. Лістерія може виживати і розмножуватися при низьких температурах, зазвичай підтримуваних в холодильнику, тривало витримує 20 % концентрацію кухарської солі. Під впливом сонячних променів гине через 2 -15 діб, при дії температури в 100оС гине через 5-10 хвилин.

Вживання забруднених харчових продуктів, що містять лістерії у великих кількостях, є основним шляхом передачі інфекції, вона може так само передаватися від хворої людини до людини, від вагітної жінки до плоду, при укусі кліща, вдиханні пилу, що містить бактерію, незахищеному статевому контакті.

Частіше на важку форму лістеріозу хворіють вагітні жінки (зараженість в 20 разів вища, ніж серед здорових), літні люди, немовля, особи з ослабленим імунітетом (у зв’язку з ВІЛ, лейкемією, раком, пересадкою органів, стероїдною терапією).

Лістеріоз харчовий – це одна з найважчих хвороб харчового походження.

Існує два основні типи лістеріозу: – неінвазивна форма – фебрильний лістеріозний гастроентерит – є легкою формою хвороби, що розвивається, в основному, у здорових людей. Симптоми включають діарею, підвищену температуру тіла, головний біль, міалгії (м’язовий біль). Інкубаційний період короткий і триває декілька днів; – інвазивний лістеріоз – важка форма хвороби. Характерно важкі симптоми і висока смертність (20-30%). Симптоми включають високу температуру тіла, м’язові болі (міалгії), загальне зараження крові (септицемію), запалення мозку (менінгіт). Інкубаційний період триває одну-дві тижні, але може коливатися від декількох днів до 90 днів. Тривалість захворювання від декількох днів до 1,5 місяців.

Лістеріоз, залежно від форми, можна лікувати амбулаторно і в умовах стаціонару. Для лікування важких випадків використовують антибіотики.

Боротьбу з лістеріозом необхідно проводити на усіх ділянках продовольчого ланцюга. Рекомендації по профілактиці включають безпечне поводження з харчовими продуктами, дотриманні чистоти, сирі продукти зберігати окремо від готових, виключити з раціону термічно не оброблені молочні і м’ясні продукт, ретельно мити овочі, використати безпечну воду, зберігати продукти при безпечній температурі, дотримуватися термінів придатності продуктів.

 

Лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення – ТАРАСОВА А.А.

Лістеріоз – інфекційне захворювання