У посушливих місцях степу, пустирях, завалах сміття, каміння, глиняних стінах, загоні для худоби, у сухій траві досить розповсюджені павуки виду Каракурт, укуси яких для людини та худоби являються отруйними, та можуть привести до летальних наслідків.

Небезпеку становить самка каракурта, яка має розмір від 10 до 20мм. Найбільш активні павуки в період міграцій самок, – у липні та серпні. Отрута каракурта в 10-15 разів сильніша отрути однієї з найбільш отруйних змій – гримучої змії. Сам укус для потерпілого безболісний, залишаються дві маленькі червоні плями, оточені невеликим почервонінням, незначно набряклі та оніміння. Вже через півгодини (у деяких випадках до 6 годин) після укусу з’являється різкий біль, що поширюється на область живота, поперек, грудну клітину, підвищується температура тіла до критичних цифр.

Серед можливих симптомів є:

  • Нудота, блювання на фоні сильного головного болю,спрага.
  • Сильна пітливість та посилення виділення слини.
  • Виражений біль у мязах, посмикування мязів, можливі судоми.
  • Пригнічення свідомості аж до коми.
  • Артеріальний тиск може як підвищитися, так і різко знизитися, посилюється серцебиття.
  • Задишка.
  • Висипання схоже на таке при корі, а також свербіння.

Якщо вас або вашу близьку людину вкусив каракурт, не панікуйте! У перші 2-3 хвилини після укусу можна припекти місце укусу  протягом декількох секунд полум’ям сірника для чого 1-2 сірника притискають головками до місця укусу і підпалюють третім палючим сірником. Це руйнує токсин каракурта до розповсюдження по організму.Зателефонуйте до швидкої медичної допомоги! Місце укусу треба протерти вологою тканиною, обробіть ранку антисептиком, прикладіть холод

Якщо це кінцівки, проведіть фіксацію ураженої частини до гілки або дошки, щоб попередити поширення отрути  по організму. Накладіть тугу повязку на 5 см вище місця укусу. Контролюйте ії положення по мірі наростання набряку кінцівки ослаблюйте ії. Забезпечте рясне пиття рідини. Контролюйте стан дихання та пульс постраждалого та у разі зупинки переходьте до надання серцево-легеневої реанімації.

 

Лікар-анестезіолог відділення ВАІТ       А.Л. Сбродов

Перша допомога при укусі Каракурта
Show Buttons
Hide Buttons