Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань. Влітку ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб значно збільшується☝Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій і погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.🔹Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — біль у животі, блювота і діарея, слабкість, підвищення температури. За перших симптомів, особливо це стосується дітей, негайно звертайтеся до лікаря!Рекомендації щодо профілактики кишкових інфекцій і харчових отруєнь:

  • не купуйте продукти харчування у приватних осіб у невстановлених місцях торгівлі. Ця продукція не пройшла перевірку санітарних служб і не може гарантувати вашу безпеку;
  • не купуйте їжу там, де немає холодильника і проточної води (будки зі стрітфудом, пляжна їжа);
  • не пробуйте на ринках немиту продукцію і не давайте пробувати дітям;
  • кімнатна температура повітря влітку – ідеальне середовище для розмноження бактерій. Швидкопсувні продукти повинні зберігатися тільки в холодильнику при температурі 2-6 ° С. Готова їжа при кімнатній температурі може зберігатися не більше двох годин;
  • не можна зберігати в холодильнику одночасно сиру і готову їжу, наприклад, котлети і сире м’ясо не повинні зберігатися на одній полиці. Бажано користуватися окремими ножами і обробними дошками для сирої і готової продукції;
  • забезпечте чистоту в приміщеннях і на поверхнях, де ви готуєте і вживаєте їжу, не допускайте попадання в кухню або їдальню мух;
  • ретельно мийте овочі та фрукти перед їжею, якщо ви даєте їх дитині в сирому вигляді, можна додатково обполоснути кип’яченою водою;
  • уважно дивіться на термін зберігання продуктів і не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності. При найменшому сумніві в якості їжі утримайтеся від її вживання;
  • дотримуйтеся режиму термічної обробки продуктів харчування, особливо м’яса, риби, яєць, морепродуктів;
  • ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни. Якомога частіше мийте руки, особливо перед приготуванням їжі та після кожної перерви в процесі приготування, а також після відвідування санвузла.
  • воду краще вживати бутильовану або кип’ячену. Для маленьких дітей потрібно кип’ятити навіть бутильовану воду. При появі симптомів харчового отруєння – кишкові розлади, нудота, блювота, висока температура і т. ін. – негайно зателефонуйте своєму сімейному лікареві або педіатру❗ Не займайтеся самолікуванням, особливо небезпечно самостійне призначення і безконтрольний прийом антибіотиків!
ЯК ЗАПОБІГТИ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННЮ ВЛІТКУ