Люди, що страждають виразкою шлунка, не з чуток знають про те, що це таке.  Больові напади, різі в животі, нудота, блювання і часта печія постійно переслідують хворих. Інший раз біль буває настільки нестерпним, що хоч вовком вий. Часто такі невтішні наслідки виникають через елементарне недотримання столу. На перший погляд нешкідливі продукти можуть так нашкодив у вашому шлунку, що мало не здасться. Хворий на виразку шлунку завжди знає, від яких продуктів йому варто триматися подалі, щоб мінімізувати свої муки. А ви їх знаєте?

Отже, як же бути зі своїм раціоном харчування при виразці? Кожному хворому на виразку шлунку варто озброїтися такими правилами:

  • готуйте страви, які не вимагають тривалого пережовування і не дратують стінку шлунка;
  • харчуйтеся часто! При дробовому харчуванні вдається істотно знизити збудливість нервової системи;
  • не вживайте занадто гарячою і дуже холодної їжі. Їжа повинна бути теплою;
  • обмежте себе у споживанні солі! При виразці допускається 8-10 грам добової дози солі.
  • Пам’ятайте, що при першій стадії хвороби дієта є найбільш строгим. Приймати їжу необхідно до 8 разів на добу невеликими порціями. Їжа повинна бути приготованою на пару або відвареної, а також ретельно перетертої.
  • Відмовитися коштує від сильних збудників шлункової секреції. До них відносяться:
  • смажена їжа;
  • гострі страви;
  • м’ясні, рибні та грибні бульйони;
  • прянощі (лавровий лист, гірчиця, перець та ін);
  • міцні чай і каву;
  • алкогольні напої;
  • консерви;
  • копченості.
  • Відмовтеся від грубої клітковини, яка подразнює стінки шлунка. До продуктам, що містять грубі волокна, відносяться: ріпа, редис, стручкові квасоля і горох, спаржа, недозрілі плоди овочів і фруктів, хліб з борошна грубого помелу.

Пам’ятайте, що при всіх перерахованих вище обмеженнях добовий раціон харчування повинен бути збалансованим і містити всі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи. Тому меню повинне бути як можна більш різноманітним і містити в собі як рослинну їжу, так і тваринний білок.

Намагайтеся вживати якомога більше рідких і кашоподібних страв. При виразці шлунка підходить та їжа, яка швидко перетравлюється і залишає ваш організм. Самі живучі поселенці у вашому шлунку – жири.

Зелене світло для хворих на виразку шлунка та дванадцятипалої кишки дають наступні продукти:

  • рідкі каші;
  • овочеві супи;
  • відварне м’ясо і риба;
  • молоко і молочні продукти.
  • відварені яйця накруто;
  • рослинні олії (соняшникова, оливкова);
  • киселі й желе;
  • лужна вода, яка не містить вуглекислого газу.

Лікар-терапевт терапевтичного відділення             Тетяна ІВАНОВА

Дізнайтеся, як правильно харчуватися при виразці шлунку, щоб добре себе почувати